woensdag 31 maart 2010

Van ontwerp naar start carven

Vandaag is de dag van het laatste overleg over het ontwerp. Al langer is bekend dat de basis een zeemonster moet worden. Met Marek, de directeur van OPS bladeren we door boeken.
Normaliter gebeurt dit van te voren, maar omdat de meeste betrokkenen uit Krasna Lipa nog nooit een life zandsculptuur hadden gezien, was het voor hen moeilijk zich daar een beeld van te vormen.

Dus samen met Lenka (ook medewerkster bij OPS), Alec, Marjanka, kijken we vele plaatjes, en bezoeken we de website van het Nationaal Museum van Tsjechië in Praag.
We maken een keuze en vervolgens zoeken de carvers er in het Informatiecentrum van OPS details bij. We hebben daar (vlak naast onze bouwplaats) een mobiel kantoor. Er staan meerdere computers met internet aansluiting en de medewerkers zijn er heel behulpzaam, zodat we talloze afbeeldingen verzamelen.

Dit voorwerk is de basis voor het sculptuur, dat meestal een combinatie is van de realiteit en eigen intepretatie van de kunstenaars.
Omdat het een behoorlijk regenachtige dag is, wordt het werk buiten beperkt. De vormen zijn verzameld en er is overleg over de opbouw van het sculptuur. Gisteren was daar al mee begonnen, dus dit aangepaste ontwerp werd hier ingepast. Ik sta versteld van de creativiteit waarmee dit gebeurt.

Halverwege de middag verschijnt de basisvorm van de Plesiosaurus. Besloten wordt om morgen, met een aantrekkelijk zonnetje verder te gaan.

De houten mallen worden aan het eind van de middag door de gemeente Krasna Lipa naar Lesné gebracht, wat gelijk materiaal biedt voor een 1 april grap van morgen. Maar vandaag weten we dus nog niet wat dat gaat brengen.

Aan het eind van de middag gaan we naar Novy Bor, om ons met een ander product bezig te houden wat ook als basisvorm zand heeft, nl. het glas. We bezoeken het glas museum van Ajeto en vanuit het restaurant hebben we een prachtig zicht op de glaswerkplaats.

Vol bewondering staan de carvers te kijken naar de glasblazers en het idee ontstaat om hen een workshop glasblazen aan te bieden. Met Daniela van Ajeto overleggen we en we kunnen morgen, 1 april terecht.