dinsdag 30 maart 2010

1e dag in Krasna Lipa

Maandagavond in de loop van de avond was het team compleet, dus vanmorgen samen aan het ontbijt en daarna naar Krasna Lipa.
Alec in de manager internationaal van WSSA (World Sand Sculpting Academy), bijgestaan door Maxim uit Nederland, Nicola uit Engeland en Tomas en Jakub uit Tsjechië. Koen, mede-eigenaar van Centrum Liberta in Jiretin pod Jedlovou, biedt ook een helpende hand.

We waren rond 9.00 uur in Krasna Lipa. Een deel van het zand lag er al. Het wachten was nog even op het gereedschap, de mallen, het water, de shovel en de wacker (een apparaat om het zand mee aan te stampen). Rond koffietijd was alles compleet en kon er een proef gemaakt worden. Het is redelijk zand, dus het team kon met elkaar in overleg gaan wat hiermee mogelijk is. Binnen een half uur was een een voorstel voor een ontwerp. Dit hebben we met verschillende mensen besproken en toen kon de basis worden opgezet.

Een prachtige oude brandweerwagen is neergezet met vele liters water, die belangrijk zijn om het bouwwerk zijn stevigheid te geven. We hadden een uiterst behulpzame shovelchauffeur die het duidelijk leuk vond aan dit project mee te werken. Vorig jaar had ik een boek meegekregen met sculpturen die eerder zijn gebouwd, en dat liet hij vol trots aan zijn collega's zien. Personeel van DEMOS (de aannemer die ons pand in Lesne heeft verbouwd) was paraat met de wecker, die vervolgens door het WSSA team werd bediend.

De weersverwachtingen waren niet best, maar we hebben een stralende dag gehad. Lekker in een t-shirt aan de slag in het zonnetje.

De basis is gelegd. Onze eerste dag is succesvol verlopen, met een WSSA team dat goed samenwerkt en een behulpzame gemeente Krasna Lipa en OPS.
Morgenochtend gaat de bekisting er af en kan aan het ontwerp gewerkt worden.