donderdag 25 maart 2010

Mallen gemaakt door Agentura Pondeli

Gisteren is het besluit gevallen dat we op 1 plek groots gaan bouwen, nl. in het centrum van Krasna Lipa.
Dus hebben we ´s middags de bestelling van hout definitief gemaakt, en afspraken gemaakt over de levering.

Vanmorgen om 9.47 uur arriveerden de deelnemers van het activiteitencentrum Agentura Pondeli, voor mensen met een LVG (licht verstandelijke handicap) in Rumburk, met de bus in Lesnè. 7 man/vrouw sterk, in opperbest humeur.

Het zonnetje scheen heerlijk, dus we besloten op het terras de bekisting te gaan maken. Dit zijn op maat gezaagde vloerdelen en liggers.
De houten bekisting moet er voor zorgen dat het zand kan worden aangestampt, zodat dit een stevige structuur heeft. Daarna kan de basisvorm worden aangebracht en het ontwerp worden uitgevoerd, maar daarover volgende week tijdens de bouw meer informatie.

We wilden net de thee en koffie inschenken, toen het hout aankwam, dus eerst met z´n allen de auto uitladen. Nou dat ging dus razendsnel. Er werd goed aangepakt en het hout netjes gesorteerd.

Daarna lekker in het zonnetje de thee en koffie gedronken en ondertussen lieten we het boek zien met een aantal projecten die de Zandacmie al eerder heeft gerealiseerd. Elke keer als mensen het zien zijn we weer verbaasd over de mogelijkheden en de prachtige kunstwerken. Ook nu enthousiaste reacties.

Koen legde uit hoe de mallen gemaakt gingen worden, en toen aan de slag.
Tomás, Martin, Ladislav, Petr en Míla legden de planken neer, maakten de dwarsbalken vast met lijmklemmen en gingen schroeven. Het ging gelijk prima. Ik dacht dat er wellicht nog wel eens een schroef zou moeten worden vervangen, maar nee, het werk werd nauwkeurig en geconcentreerd uitgevoerd.
Lenka en Lubos, begeleiders van Agentura Pondeli, ondersteunden waar nodig.
Ze vertaalden onze aanwijzingen, want ons niveau van de Tsjechische taal is nog te gering om hierin te kunnen communiceren.
Maar via het engels, en aangevuld met handgebaren en glimlachen, en ´trosku Cesky´ (een beetje Tsjechisch) kwamen we prima waar we wezen moesten.

Voor de lunch stonden de spekpannenkoeken klaar. Leuk om deze Hollandse traktatie te serveren aan onze Tsjechische gasten. Ze gingen er met smaak in.
Daarna nog ruim een uur doorgewerkt en toen was het meeste werk gedaan.


En toen samen op de foto, waarin we vol trots ons werk lieten zien!

Voldaan nog wat gedronken en daarna gingen ze weer naar de bus. Allemaal tevreden; zij omdat ze lekker hebben gebouwd en wij omdat we nu mooie mallen hebben. En bovendien was het gezellig om samen in het zonnetje aan de slag te zijn.

Mooi om te zien dat ook mensen met een handicap wel degelijk mogelijkheden hebben, die ze kunnen inzetten. Natuurlijk vraagt dit aanpassingen in tempo, hoe leg je iets uit, en met duidelijke stappen. Als het eenmaal helder is, kunnen ze dit werk prima doen.

We hopen elkaar volgende week weer te zien in Krasna Lipá, zodat ze kunnen zien hoe de door hen gemaakte bekisting wordt gebruikt als zandmallen voor de basis van het kunstwerk dat gaat verschijnen.

Het bouwwerk gaat een groot beest worden.
Ik verklap nog even niet wat.... dat is weer voor een volgende blog.

Nadere informatie over de Zandacademie en ons (Arrangement-in-Tsjechie) vindt u via de hier naast afgebeelde logo´s.