zaterdag 27 maart 2010

Mallen voor de constructie opgehaald

Gisteren zijn de mallen opgehaald die we met de mensen van Agentura Pondeli hebben gemaakt.
Een hele tour nog om alles in het vrachtwagentje te krijgen; met enthousiastme en creativiteit is het gelukt. Het werd stevig vastgesjord, om naar Krasna Lipa gebracht te worden.


In het centrum van Krasna Lipa zal volgende week ´het beest´ verschijnen.
Nu is het grasveld naast het Informatiecentrum van České Švýcarsko nog leeg, maar volgende week ligt daar tussen de 30 en 70 ton zand.
Hoeveel het wordt is ook nog een verrassing. Hoe meer zand hoe groter het beest kan worden.

Het veld was behoorlijk nat van alle smeltende sneeuw, dus daarom heeft de gemeente afgelopen week extra grond opgebracht. Fijn dat dit is gebeurd, scheelt natte voeten!

Op het terrein zal in de toekomst een pension verschijnen. De borden zijn er reeds geplaatst. Krasna Lipa maakt goed gebruik van de kansen die de Europese Unie biedt. Ook dit project zal mede met Europese middelen worden vormgegeven. Dit ter stimulering van de economische ontwikkeling van deze regio.

In Tsjechië is de werkloosheid hoog (afgelopen week hoorde ik een percentage van 17% noemen) Deze regio wil zich met name touristisch verder ontwikkelen. In de vorige eeuw was er veel textielindustrie, maar dat is naar Azië verplaatst. Prachtige, grootse oude gebouwen herinneren nog aan deze welvarende tijd, waarin dit deel van Tsjechië Sudetenland was.
Het Nationaal Park biedt voor de touristische ontwikkeling goede mogelijkheden.

Het verhaal van de natuur in deze regio, die Boheems Zwitserland wordt genoemd, begint vele miljoenen jaren geleden, toen het gebied een uitgestrekte ondiepe zee was. Vanuit de zanderige bodem van de zee is na de terugtrekking van het water de wondere wereld van zandsteen geboren. Torens, bruggen en poorten, de werkelijk schilderachtige stenen vormen figuren bv. die op honingraten of een zandloper lijken.

Het gebied varieert qua NAP hoogte tussen de 116 meter (Hrensko) en 619 meter (Růžovský Hill)
Komende weken zal ik hier verdere informatie over verzamelen. Dit is ook te vinden op de site: http://www.ceskesvycarsko.cz/