zaterdag 24 april 2010

Opening toeristische seizoen

Zaterdag 24 april was het dan zover! Op deze stralende dag werd het toeristische seizoen voor de regio geopend.

De minister van Landbouw, Petr Gandalovic, was naar Krasna Lipa gekomen om de feestelijkheden bij te wonen.
Hij is een studievriend van de burgemeester van Krasna Lipa, Zbyněk Linhart.

Het ging er ontspannen aan toe op deze zonnige morgen. Groepjes mensen stonden met elkaar te praten op het plein en ondertussen werden de kraampjes opgebouwd, waar versnaperingen te krijgen waren en toeristische informatie. Agentura Podeli verkocht sieraden en mandjes die door de deelnemers in de activiteitenbegeleiding worden gemaakt. Verschillende deelnemers die hebben geholpen bij het in elkaar zetten van de mallen waren er ook. Ze waren er natuurlijk erg trots op dat ze zo een bijdrage hebben geleverd aan het kunstwerk dat de komende maanden in het centrum van Krasna Lipa te zien zal zijn!

De opening vond plaats met de ge bruikelijke toespraken en vervolgens werd er champagne gegoten over het prachtige nieuw verschenen Magazine over de regio. Er zijn 2 uitgaven één in het Tsjechisch en één in het Duits omdat de toeristische regio zich zowel over Duitsland als Tsjechië uitstrekt.

Daarna onthulde de minister het informatiebord naast het zandsculptuur en plantte bovenop de berg zand waar kinderen deze dag konden bouwen, zijn eigen zandkasteel. Het publiek is nog steeds erg enthousiast over het sculptuur. Komende week verschijnen vele afbeeldingen in kranten en ook de televisie zal de beelden uitzenden.

Vervolgens werd de tentoonstelling in Tovarna geopend, van schilderijen uit het Nationaal Museum in Praag, waaop afbeeldingen te zien zijn gerelateerd aan de ontstaansgeschiedenis van deze streek, toen deze miljoenen jaren geleden een binnenzee was.

Ook kregen we een rondleiding door het hotel in het centrum van Krasna Lipa, dat op dit moment door aannemer DEMOS (die ook ons pand heeft verbouwd) wordt gerenoveerd.

Het dorpsplein van Krasna Lipa is ook bijna klaar. Dat zal in juni met feestelijkheden ingewijd worden. De fontein is bijna klaar en er moet ook nog een kunstwerk verschijnen.

Na de rondleiding in het centrum van Krasna Lipa, kregen de genodigden een rondtoer in de regio aangeboden, waarbij de glasblazerij van Ajeto in Lindava en de uitzichttoren in Ceska Kamenice werden bezocht.

Al met al een geslaagde dag.

Komende maand gaan we bespreken hoe´het zand´ de volgende jaren een rol zal spelen in de regio.
Marek Mraz heeft al aangegeven dat zand het middel is waarop de regio zich de komende tijd wil profileren.