zaterdag 24 april 2010

Opening toeristische seizoen

Zaterdag 24 april was het dan zover! Op deze stralende dag werd het toeristische seizoen voor de regio geopend.

De minister van Landbouw, Petr Gandalovic, was naar Krasna Lipa gekomen om de feestelijkheden bij te wonen.
Hij is een studievriend van de burgemeester van Krasna Lipa, Zbyněk Linhart.

Het ging er ontspannen aan toe op deze zonnige morgen. Groepjes mensen stonden met elkaar te praten op het plein en ondertussen werden de kraampjes opgebouwd, waar versnaperingen te krijgen waren en toeristische informatie. Agentura Podeli verkocht sieraden en mandjes die door de deelnemers in de activiteitenbegeleiding worden gemaakt. Verschillende deelnemers die hebben geholpen bij het in elkaar zetten van de mallen waren er ook. Ze waren er natuurlijk erg trots op dat ze zo een bijdrage hebben geleverd aan het kunstwerk dat de komende maanden in het centrum van Krasna Lipa te zien zal zijn!

De opening vond plaats met de ge bruikelijke toespraken en vervolgens werd er champagne gegoten over het prachtige nieuw verschenen Magazine over de regio. Er zijn 2 uitgaven één in het Tsjechisch en één in het Duits omdat de toeristische regio zich zowel over Duitsland als Tsjechië uitstrekt.

Daarna onthulde de minister het informatiebord naast het zandsculptuur en plantte bovenop de berg zand waar kinderen deze dag konden bouwen, zijn eigen zandkasteel. Het publiek is nog steeds erg enthousiast over het sculptuur. Komende week verschijnen vele afbeeldingen in kranten en ook de televisie zal de beelden uitzenden.

Vervolgens werd de tentoonstelling in Tovarna geopend, van schilderijen uit het Nationaal Museum in Praag, waaop afbeeldingen te zien zijn gerelateerd aan de ontstaansgeschiedenis van deze streek, toen deze miljoenen jaren geleden een binnenzee was.

Ook kregen we een rondleiding door het hotel in het centrum van Krasna Lipa, dat op dit moment door aannemer DEMOS (die ook ons pand heeft verbouwd) wordt gerenoveerd.

Het dorpsplein van Krasna Lipa is ook bijna klaar. Dat zal in juni met feestelijkheden ingewijd worden. De fontein is bijna klaar en er moet ook nog een kunstwerk verschijnen.

Na de rondleiding in het centrum van Krasna Lipa, kregen de genodigden een rondtoer in de regio aangeboden, waarbij de glasblazerij van Ajeto in Lindava en de uitzichttoren in Ceska Kamenice werden bezocht.

Al met al een geslaagde dag.

Komende maand gaan we bespreken hoe´het zand´ de volgende jaren een rol zal spelen in de regio.
Marek Mraz heeft al aangegeven dat zand het middel is waarop de regio zich de komende tijd wil profileren.

zaterdag 17 april 2010

Nationaal Park Magazine

Dit jaar geeft het Nationaal Park Ceske Svýcarsko voor het eerst een magazine uit voor de promotie van de regio. Dit full colour blad op A5 formaat ziet er prachtig uit. In een oplage van 50.000 wordt dit verspreid in Tsjechië en Duitsland. Het ´zandproject in Krasna Lipa´, staat prominent op de achterkant.
Er was geen tijd om in het blad een toelichting te geven, en zijn we blij met deze vermelding.
Komende week ga ik overleggen of we met een toelichting op de website kunnen komen, zodat geïnteresseerden er meer over kunnen lezen.

Op de posters met de aankondiging van de opening van het toeristische seizoen, blikt de plesiosaurus ook nieuwsgierig de wereld in.
Prachtig is dat er dagelijks steeds meer bezoekers komen kijken en er enthousiaste gesprekken ´aan het hek´ gevoerd worden. Ook de pers heeft het kunstwerk inmiddels ontdekt.
Het doel, om een bijdrage te leveren aan de positieve uitstraling van het centrum van Kasna Lipa en aandacht voor het Nationaal Park, wordt gehaald. Daar zijn we heel blij mee.

Momenteel is men bezig met het afronden van de renovatie van het centrum. De laatste stoeptegels worden gelegd, bloemperken aangelegd en ook de nieuwe fontein is bijna klaar. Het wordt zo weer een typisch Tsjechisch marktplein, mooi om te zien!

In het najaar zal Tomas Dostal, één van onze Tsjechische carvers, een houten kunstwerk leveren voor het marktplein. Het ontwerp daarvan is nu in voorbereiding. Hij heeft deze opdracht te danken aan ons zandproject, en daar ben ik heel trots op.

Voor een overzicht van zijn werk verwijzen we naar zijn website

Na de opening van het toeristisch seizoen op 24 april a.s. gaan we verder praten over vervolgactiviteiten.

zondag 4 april 2010

Verduurzamen

Het bouwproces is afgesloten. We hopen dat we er de komende maanden van kunnen genieten.
Als we er goed voor zorgen kan het wel een half jaar blijven staan.
Daarvoor is het sculptuur al een aantal keren ingespoten met een natuurlijk materiaal, waardoor er een waterafstotend laagje ontstaat, wat heel hard wordt.

Dit laagje brengen we vandaag en de komende dagen ook nog een aantal keren aan. Marjanka en ik (Mieke) worden er al heel handig in. Als we klaar zijn met inpregneren, harken we het terrein om het sculptuur weer netjes aan, zodat het niet uitnodigt om het kunstwerk te betreden. Een kat heeft het nog niet helemaal begrepen, want er staan afdrukken van kleine pootjes in het zand.
Zo verduurzamen we vandaag en de komende dagen het sculptuur. Het zonnetje schijnt heerlijk, waardoor het goed droogt.


Komende weken kunt u de vervolgactiviteiten lezen op deze weblog.

Op zaterdag 24 april a.s. wordt het toeristische seizoen geopend. Er zal een openingsact rond het sculptuur plaatvinden. Hoe dit zal gebeuren is ook weer een verrassing. We houden u op de hoogte!

Afgelopen dagen hebben we het er geregeld over gehad hoe we zandsculpturen kunnen inzetten voor de regio. De kunstwerken worden opgebouwd uit zand en water, hetgeen nadat het instort weer gebruikt kan worden, voor dingen waarvoor we het meestal inzetten: aanleg van straten, bouwen van huizen, of een kinderspeelplaats. Op de plaats waar nu het sculptuur staat verschijnt (hopen de gemeente Krasna Lipa en OPS) binnenkort een hotel zodat de conferentiecapaciteit van Krasna Lipa toeneemt.
Dus het zand dat nu gebruikt is, zal waarschijnlijk gaan dienen als bouwmateriaal op deze plaats.
Een mooie bestemming, voor als het sculptuur haar vorm gaat verliezen.

Laten we er samen veel naar kijken en voor zorgen dat vele mensen (en vooral ook kinderen) zo een blik kunnen werpen op het verleden en het heden en de figuren zullen herkennen.

zaterdag 3 april 2010

Het sculptuur is af en nu......

Het is prachtig geworden.
Een dagje eerder dan gepland is de sculptuur af.
Normaliter wordt dit aan het eind van het project gevierd met een opening, waar we samen het glas heffen op het fantastische resultaat.

Echter......
Dit sculptuur is gebouwd ter ere van de opening van het toeristische seizoen.
Krasna Lipa heeft afgelopen jaar een grondige renovatie ondergaan, van o.a. de wegen en het centrale plein. 24 april 2010 wordt dit groots gevierd, met 1.500 genodigden.
Vandaar dat dit hele proces zonder persaandacht is verlopen, om de verrassing van het eindresultaat nog niet publiek te maken.

We hopen, en gaan er van uit, dat in volgende projecten ook het zeer interessante bouwproces prominent in beeld zal komen. Dat is wat WSSA samen met haar opdrachtgevers normaliter doet, want het bouwen is minstens zo belangrijk en leuk om te zien als het beeld dat nu gepresenteerd wordt.
Natuurlijk hebben veel bewoners van Krasna Lipa het proces al kunnen volgen.
Ons, naast de bushalte gelegen terrein, heeft de wachttijd van menig buspassagier veraangenaamd.

We zijn nog in overleg of er een mogelijkheid is om op 24 april een demonstratie te geven.
Er is al zand aangevoerd, zodat kinderen die dag kunnen kennismaken met het bouwen van zand o.l.v. deskundige bouwers.
Tsjechië heeft geen zeekust en dus geen (zee-)strand. Dus is het leuk dat ze in een grote berg kunnen spelen.

Heel hartelijk dank:
Marcel, Alec, Maxim, Nicola, Tomas en Kubba, voor het realiseren van dit mooie sculptuur.
We hopen dat dit het begin is van een langdurige en mooie samenwerking!

Natuurlijk wil ik hier ook organisaties en mensen uit de regio bedanken voor hun inzet en bijdragen:
Marjanka, de gemeente Krasna Lipa gemeente secretaris Kolař, OPS, Agentura Pondeli (voor het vervaardigen van de mallen),  DEMOS (voor het beschikbaar stellen van technische materialen), en de brandweer (voor het vele water dat we uit de brandweerauto konden tappen)

Genieten!
Vandaag daarom ook tijd om het team wat te laten genieten van de omgeving. Want deze regio is prachtig. En dan mag natuurlijk een bezoek aan Praag ook niet ontbreken.

vrijdag 2 april 2010

Zandsculptuur in afronding

Vandaag is het behoorlijk fris, en als je dan in het natte zand werkt, krijg je het behoorlijk koud. Warme koffie uit het Informatiecentrum van OPS is dan ook heerlijk.
In de loop van de dag verschijnen nog kleinere elementen in het sculptuurlandschap. De rondvaartboot van Děčín naar Hrensko, verschijnt in de rivier die ontstaat vanuit de onderwaterwereld van het zeemonster. Boven op de berg verschijnt er een huisje dat hier in de streek bekend is onder de naam Marjanka. Leuk als verwijzing naar Mariana Krásnolipská, een collega die werkzaam is voor Centrum Liberta in Lesne.

Ook Centrum Liberta zelf verschijnt natuurlijk, want Mieke is initiatiefneemster voor dit hele project. Voor de herkenbaarheid in de regio van het dorp Jiřetín pod Jedlovou, komt er ook een afbeelding van de Kruisgang die hier staat.

Al met al een prachtige combinatie van elementen van verleden en heden.
We zijn heel trots op dit team van professionele carvers van WSSA (World Sand Sculpting Academy) die in staat zijn gebleken om ook hier in een paar dagen zo iets prachtigs te realiseren.

donderdag 1 april 2010

Een grappige dag

Een mooie datum om het verleden met een knipoog te laten verschijnen.

Het zeemonster krijgt een ammoniet in zijn bek. Ammonieten zijn ´opgerolde schelpen´. In deze schelp leefde een soort inktvis. Ze zijn 65 miljoen (65.000.000) jaar geleden uitgestorven, tegelijk met de dinosauriërs. De inktvis zelf wordt nooit als fossiel gevonden. Alleen de schelp. Inspiratie voor creatieve carvers.

Naast de bodem van de zee komen er ook afbeeldingen die herkenbaar zijn in de regio.

Maxim maakt een typisch Tsjechisch huis. Verschillende voorbijgangers herkennen het als het huis dat vroeger op de plaats stond, waar nu het sculptuur wordt gebouwd. Een directe verwijzing naar het verleden. Dit is de overgang van het verleden (vanaf het zeedier) naar het heden, de bouwwerken die nu nog in de regio staan.

Nicola werkt aan een brug, de Bastei.
Door de brug af te beelden wordt een goed beeld gegeven van de zandsteenformatisch waar deze streek om bekend is.
De Bastei is een rotsformatie met een hoogte van 305 meter en een uitzichtsplatform in de Duitse streek Saksisch Zwitserland (deelstaat Saksen) op de rechter oever van de Elbe, tussen het kuuroord Rathen en Stadt Wehlen. Het behoort tot de meestbezochte toeristische attracties van Saksisch Zwitserland. Van de Bastei loopt het smalle rotsrif over 194 meter steil af naar de Elbe. De berg biedt uitzicht over het Elbedal en over het Elbezandsteengebergte. De Bastei vormt onderdeel van het Nationaal Park Sächsische Schweiz en van een klimgebied dat doorloopt tot in Tsjechië en Boheems Zwitserland.

In 1824 werd een houten brug gebouwd omverschillende rotsen onderling bereikbaar te maken voor bezoekers. In 1851 werd deze brug vervangen door de huidige Basteibrug, die opgebouwd is uit zandsteen. De rotsformaties en het uitzicht inspireerden kunstenaars als Caspar David Friedrich tot het maken van schilderijen.

Aan het eind van de middag staat er al verrassend veel. Leuk om te zien dat de bezoekers langs het hek al dingen gaan herkennen.

Aan het begin van de avond gaan we naar Centrum Liberta, om te douchen en om te kleden. Van je collega´s moet je het maar hebben; de kamerdeur van Maxim wordt gebarricadeerd. Fris gewassen ´loopt´ hij tegen een houten wand. Samen genieten we van deze voorstelling en gaan opgewerkt naar de glasblaasworkshop van Ajeto.

Daar blijkt dat we echt met kunstenaars te maken hebben, want ook hier worden (zeker als je bedenkt dat het voor de eerste keer is) mooie dingen gemaakt. De glaswerken verdwijnen nog voor een etmaal in de ´afkoel-oven´ Morgen of zaterdag zullen we ze ophalen.